Innovation & Forskning

Därför drabbas kvinnor lättare av depression

En ny hjärnstudie visar att inflammation i hjärnan leder till en oförmåga att känna tillfredställelse hos kvinnor men inte hos män. De nya rören kan vara en förklaring till varför nästan dubbelt så många kvinnor drabbas av depression.

Probiotika hjälper mot bipolär sjukdom

Probiotika minskar inflammation i magen hos personer med bipolär sjukdom, visar ny forskning från Shepard Pratt Health System, USA.

Hjärnstimulering mot allvarlig depression

Personer som lider av djup depression kan behandlas effektivt genom att stimulera de djupa delarna av hjärnans belöningssystem, visar en ny studie från Freiburgs universitet i Tyskland. Forskningsresultaten ger hopp för allvarligt deprimerade personer som inte svarar på traditionell behandling.

Så kan en depression förändra hjärnan

Nya hjärnforskning visar att depression är en sjukdom i förändring som kan kräva olika behandling vid olika skeden.

Appar effektiva vid behandling av depression

Smartphone appar är ett effektivt behandlingsalternativ vid mild till svår depression visar ny studie.

Forskare skjuter ner teori om verkningslösa antidepressiva

Patienter kan känna sig trygga att antidepressiva fungerar enligt ny studie från Sahlgrenska akademin.

Ett steg närmare snabbverkande antidepressiv medicin

Varför kan antidepressiva läkemedel ha en fysisk effekt inom några timmar med inte ge psykiskt effekt förrän efter flera veckor? Amerikanska forskare reder ut.

Antidepressiva vid graviditet – inte så farligt

En stor studie visar att SSRI-läkemedel under tidig graviditet inte ökar risken för autism eller adhd hos barnet.

Forskning avslöjar terapins biverkningar

Många av de som lider av depression och ångest blir hjälpta av att gå till en psykolog. Men de finns även de som inte blir bättre eller till och med mår sämre, enligt en ny avhandling från Stockholms universitet.

SVT startar dokumentärserie om självmord

Var sjätte timme tar en människa sitt liv i Sverige. Trots att det är så vanligt och berör så många talar vi sällan om det. Serien leds av Anne Lundberg och Sofia Helin.

Depression rankar bland värsta riskfaktorer

Forskare i Tyskland har rankat allvarliga riskfaktorer för hjärtsjukdom. Där, bland de värsta av värsta, platsar även depression.

Depression får fyra underkategorier

Forskare i USA delar in depression i fyra olika typer baserat på undersökningar av hjärnan. De olika kategorierna kan hjälpa läkare bestämma vilken behandling som passar bäst för patienten.

1 av 3 studenter lider av depression

Förekomsten av psykisk ohälsa, vilket innefattar självmordstankar, depression och stress, är betydligt högre bland medicinstuderande jämfört med övriga befolkningen.

Byte till vintertid orsakar depression

En ny dansk studie tyder på att vintertid för många markerar början på en lång och mörk period vilket ger avtryck i depressionsstatistiken.

Årets Världshälsotema 2017: Depression

Varje år väljer Världshälsoorganisationen (WHO) att uppmärksamma ett specifikt hälsoproblem under en halvårsperiod. Årets kampanj lanserades idag, 10 oktober, och går under namnet: ”Depression: Let’s Talk.”

Stöd till föräldrar med depression kan hjälpa barnen

För att förbättra samspelet mellan barn och föräldrar som lider av svår depression krävs förebyggande insatser, enligt en ny översikt från Folkhälsomyndigheten. Det kan också minska risken att barnen själva utvecklar depressiva symptom.

Avgaser påverkar barns psykiska hälsa

Forskare från Umeå universitet har studerat kopplingen mellan luftföroreningar och barns psykiska hälsa. Genom att undersöka uttag för läkemedel kunde de tydligt se att uttagen för psykiatriska diagnoser var högre i områden med högre avgashalter.

Magic Mushrooms hjälper mot svår depression

Resultatet i en ny klinisk undersökning var häpnadsväckande. Det visade sig att att den aktiva substansen i klass 1 drogen ”magic mushroom” kan komma att användas vid behandling av människor som lider av svår psykisk ohälsa.

Dans dämpar ångesten hos tonårstjejer

Tack vare forskare Anna Duberg har en ny studie tagits fram som ska hjälpa yngre tjejer att må bättre. Det visade sig att de deltagande tjejerna upplevde regelbunden dansträning som en fristad från vardagens prestationer och stress.

Forskare ifrågasätter din vinter-depp

Forskare har utvärderat om depression verkligen ökar under vinterhalvåret eller om det kan kopplas till hur många timmar solljus vi får under dagen.