Annons från Understand

Psykisk ohälsa finns i allas närhet – så kan du bidra

Linus Zackrisson sökte hjälp hos psykiatrin och efter ett antal år och besök klev han ut ur psykologens dörr som en bättre version av sig själv. Tacksam som han var ville han skänka ett bidrag till forskningen kring psykisk ohälsa. Han letade efter fonder men resultaten var få – då startade han fonden Understand.

Fem kollegor tittar på en läsplatta


I dagens Sverige lider cirka en miljon människor i arbetsför ålder av psykisk ohälsa vilket är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Psykisk ohälsa kan te sig i olika former, bland annat som depression, utmattning, ätstörning, självskadebeteende och ångestproblematik. När en person är drabbad lider fler därtill – bland annat familj och vänner. Varenda år tar drygt tusen personer sitt liv.

Vill du vara med i kampen mot psykisk ohälsa?

Våga se dåliga beteenden

Grundaren av organisationen Understand, Linus Zackrisson, slog själv numret till psykiatrin en dag i hopp om att få kontroll på beteenden som påverkade honom negativt. På andra sidan luren hörde han en röst som sa: nej. De ville inte ta emot honom.

– Jag tjatade och tjatade – mer och lite till. Efter ett tag fick jag träffa en läkare som remitterade mig vidare till en psykolog.

Att läsa det första psykologutlåtandet var för Linus overkligt; få se orden, diagnoserna – psykologens uppfattning om honom. Linus bestämde sig att kämpa sig ur sitt mörker och ett par år senare blev han utskriven från psykiatrin som en ny människa. För att främja psykisk hälsa letade han efter fonder att donera pengar till men sökresultaten var få.

– Bortsett från diagnosspecifika fonder kunde jag bara hitta Psykiatrifonden och ett par till. Jag insåg att summan som organisationerna kring psykisk ohälsa samlar in på ett år, får fonder för andra sjukdomar in på några timmar. Självklart begränsar det forskningen kring psykisk ohälsa när de bara får brödsmulor i jämförelse. Otroligt sorgligt.

Klicka här för att skänka ett bidrag till Understand

Psykisk ohälsa i finrummen

Linus Zackrisson grundade den ideella föreningen Understand 2017 och efter bara några månader blev de officiellt partner till Swedish Open i Båstad. I dagsläget samlar Understand ekonomiska bidrag till Psykiatrifonden och andra verksamheter som främjar psykisk hälsa, men blir inom kort en stiftelse. Linus förklarar att en annan stor del av Understand är att sprida kunskap om psykisk ohälsa för att minska stigmat.

– Vi vill få in frågan mer i finrummen så att fler börjar prata om psykisk ohälsa. Förutom att dela information genom våra sociala mediekanaler är vi också ute och föreläser. – Psykisk ohälsa finns i allas närhet; tänk vad fint om alla dessa människor skulle hjälpa till, avslutar Linus.