ECT – elbehandling

Elbehandling är inte så ovanligt som man kan tro. Det är en mycket effektiv behandlingsform för svår depression. Här kan du läsa mer om ECT, hur det går till och hur det känns.

Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Granskad av Milla Leskinen, Leg. psykolog
Senast uppdaterad 22 januari 2021

blixtVad är ECT?

ECT, förr kallad elchock, är en form av elbehandling där korta pulser ström skickas genom hjärnan. Också kallad elektrokonvulsiv terapi, ECT används främst för att behandla svår depression. Det ses som ett alternativ till läkemedel som oftast tar längre tid att ge effekt. Det är endast delvis förstått varför ECT fungerar. Studier har visat att behandlingen påverkar signalsubstanserna i hjärnan som är viktiga för att nervcellerna ska kunna kommunicera med varandra.

ECT – hur går behandlingen till?

ECT behandling sker på sjukhus, antingen i samband med att du är inlagd på sjukhuset, eller så får du åka in till sjukhuset och sedan åka hem igen några timmar senare. Vanligast är att du får fem till tolv behandlingar sammanlagt. Det kan variera från person till person, vad som känns bäst, men man brukar få två till tre behandlingar i veckan.

När du kommer till behandlingsrummet blir du uppkopplad till EKG (för att mäta hjärtats aktivitet) och EEG (hjärnans aktivitet) med sladdar på bröstkorg och panna. Du blir sedan sövd och får en muskelavslappnande medicin. Det placeras också ett bitblock i munnen så att du inte skadar tänderna under behandlingen. Du får korta pulser av ström genom hjärnan med hjälp av elektroder som placeras på huvudet. Strömpulserna varar endast några sekunder och triggar ett kontrollerat krampanfall som varar i 15-60 sekunder. Under behandlingen känner du ingenting och du vaknar 5-10 minuter senare.

Inför ECT-behandlingen

Innan du genomgår behandlingen får du göra en del kroppsliga undersökningar som blodprover och EKG. Eftersom du blir nedsövd under behandlingen ska du inte äta något 24 timmar innan. Dock kan du dricka klara drycker 3 timmar innan behandlingen. En del läkemedel kan minska effektiviteten av elbehandlingen. Din läkare informerar dig hur du gör med dina läkemedel.

Efter behandlingen – hur känns det?

Du kan känna dig lite förvirrad när du vaknar efter elbehandlingen. Vissa känner sig trötta och har lätt huvudvärk. Dessutom kan kramperna ge en känsla av träningsvärk. Elbehandling kan ge minnesstörningar men det är övergående. Efter behandlingen får du stanna på sjukhuset ett tag för att observeras och du bör inte köra bil direkt efter.