✕ Stäng

Behandlingar

Depression kan behandlas med fysisk aktivitet, samtalsterapi eller antidepressiva läkemedel. Ofta ges dessa behandlingsalternativ i kombination.

Jessica Sörensen, frilansjournalist
Senast uppdaterad 1 mars 2019

Ledsen hundMedicin eller annan terapi?

Generellt så kan man säga att människor med svår depression och människor med dystymi känner en tydligare effekt av antidepressiva läkemedel än av övrig terapi.

För dig som har en mild eller en måttlig egentlig depression anses idag fysisk aktivitet och/eller samtalsterapi vara tillräckligt. Ju lindrigare depression du har kan fysisk aktivitet vara första steget, eventuellt kombinerat med samtalsterapi.

Om detta tillsammans inte häver tillståndet eller om man redan från början har en svårare depression är behandling med antidepressiva läkemedel den bästa lösningen.

Kom ihåg att detta är väldigt generaliserat och behandlingen ska alltid vara anpassad efter dig och din livssituation. Följ flikarna i fakta menyn till vänster för att läsa mer om olika behandlingsformer för depression.

Fysisk aktivitet

Vid lätt till måttlig depression har det på senare år, i ett flertal studier, visats att fysisk aktivitet i exempelvis form av dagliga (raska) promenader på cirka 30 minuter har tillräcklig effekt så att läkemedel kan undvikas. Här kan du läsa mer om varför fysisk aktivitet hjälper mot depression.

Senaste Nytt