Sorg – de fyra faserna

Sorg kan se ut på olika sätt men den brukar delas in fyra olika faser. Sorg kan uppstå av många anledningar, så som när en relation som tar slut, ett dödsfall eller att inte kunna få barn.


Sorg – olika faser och ansikten

SorgSorg är något som alla människor någon gång upplever i livet.

Sorgen kan komma av att mista jobbet, när en relation tar slut, om du eller någon nära anhörig blir sjuk, vid dödsfall, du mister ett husdjur eller att inte kunna få några barn – ja, listan kan göras lång och sorgen är alltid individuell.

Sorgen kan delas in i olika faser som de allra flesta människor går igenom vid en traumatisk händelse i livet.

1. Chockfasen

När något ofattbart har hänt reagerar ofta kroppen och hjärnan med att hamna i chock. Du vägrar inse att det som hänt är på riktigt och du kan få en oförklarlig känsla av att du drömmer.

2. Reaktionsfasen

När chocken har lagt sig går du in i reaktionsfasen. Du inser då vad det är som hänt, vilket kan vara mycket smärtsamt och jobbigt.

Eftersom att den här fasen är så jobbig är det lätt att du fastnar här. Vissa människor reagerar med att skjuta ifrån sig sina känslor som ett slags flyktbeteende. Många tar då till medel såsom alkohol, mediciner och droger för att blockera de smärtsamma känslorna.

Ett annat flyktbeteende kan vara att se till att fylla vardagen med saker att göra hela tiden. På så vis flyr du känslorna och behöver aldrig sätta dig ner och möta din sorg.

Detta är mycket destruktiva beteenden och kräver ofta professionell hjälp att ta sig igenom.

3. Reparationsfasen

I reparationsfasen har du tagit dig igenom dina reaktioner. Och även om sorgen inte är borta är den mer accepterad och lugn.

I den här fasen har du insett vad det är som hänt och tagit det till dig. Du börjar sakta men säkert att läka.

Vissa människor klarar av att ta sig igenom reparationsfasen på egen hand, men beroende på hur djupt nere du varit i reaktionsfasen kan du behöva hjälp att hantera dina känslor för att kunna läka.

4. Nyorienteringsfasen

När du kommer in i nyorienteringsfasen har du i de allra flesta fall tagit dig igenom sorgens tidigare faser.

I den här fasen brukar du känna dig mer tillfreds med din närvaro. Du blir mer utåtriktad och kanske börjar du till och med göra upp planer för framtiden?

Du känner även att glädjen att hitta på saker kommer tillbaka.

Resan är individuell

Att gå igenom en sorg är mycket individuell och tar olika lång tid för alla människor. Vissa kan befinna sig i chockfasen väldigt länge och inte förstå det som hänt. Sorgen kan gå och komma under flera månader eller år efter händelsen. Andra människor tar sig igenom sorgens olika faser mycket snabbt och kan gå vidare i livet.

Att gå igenom faserna i den ordning som den står beskriven är heller inget som är lika för alla människor. Du kan pendla mellan de olika faserna eller så kan de överlappa varandra.

Det är väldigt viktigt att ta itu med sin sorg och varesig du vill det eller inte kommer känslorna att göra dig påmind om sorgen förr eller senare.

Ta hjälp i din sorg och låt känslorna komma när de vill.