SVT startar dokumentärserie om självmord

Var sjätte timme tar en människa sitt liv i Sverige. Trots att det är så vanligt och berör så många talar vi sällan om det. Serien leds av Anne Lundberg och Sofia Helin.


Programledarna till den nya dokumentärserien ”30 liv i veckan” Anne Lundberg och Sofia Helin har egna erfarenheter av självmord och psykisk ohälsa.

Annes pappa och farfar begick självmord. Sofias farmor gjorde återkommande självmordsförsök och Sofia har själv lidit av depressioner sedan hon var yngre.

I denna serie möter de både andra som drabbats på olika sätt. De möter dessutom experter inom området som tipsar om hur man kan hjälpa varandra för att tillsammans försöka minska antalet självmord i Sverige.

– Journalistiken har alltid haft ett ambivalent förhållande till självmord, men forskning visar att det går att tala om självmord på ett förebyggande sätt. Därför gör SVT den här serien om en mycket viktig och tabubelagd samhällsfråga, säger Helena Olsson, programbeställare för samhällsprogram och dokumentärer på SVT i ett pressmeddelande.

”30 liv i veckan” kommer att sändas på SVT från och med april 2017.

(fv) Sofia Helin och Anne Lundberg Foto: SVT

chat
expand_more

Hitta rätt artiklar om cancer

clear