”Magic Mushrooms” hjälper mot svår depression

Resultatet i en ny klinisk undersökning var häpnadsväckande. Det visade sig att att den aktiva substansen i klass 1 drogen ”magic mushroom” kan komma att användas vid behandling av människor som lider av svår psykisk ohälsa.
Johanna Holmgren, Skribent
Senast uppdaterad 14 juni 2016

I undersökningen var det ett dussin människor som mådde bättre efter att de testat den psykedeliska drogen som många svenskar anser främmande och som mestadels används som partydrog i länder som Indonesien och Thailand.

Hemligheten är svampens aktiva substans

Efter år av försök till att fullfölja undersökningen på grund av stränga restriktioner har läkare nu hittat hemligheten till varför den magiska svampen funkar så bra på människor som lider av svår depression. Det behövdes enbart två doser av den aktiva substansen psilocybin för att dämpa depressionssymptomen hos de 12 försökspersonerna under en tre veckors period.

Trots positiva resultat uppmanar forskarna människor att inte testa den magiska svampen själva. Och fastän svampen visat god respons så kan det ta lång tid innan den anses som ett legalt läkemedelsalternativ mot depression.