✕ Stäng

Ångest

Ångest är en orokänsla som är väldigt vanlig att känna. Det är inte farligt med ångest, utan det är helt normalt. Ångest är kroppens sätt att reagera på en fara. Om ångest är ett problem för dig ska du söka hjälp.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 1 mars 2019

ångest

Symptom på ångest

Ångest kan kännas väldigt olika för olika människor. Det kan kännas som en stark känsla av oro. Det kan vara som en känsla i kroppen att något dåligt kommer att hända.

Symptom på ångest kan också vara ökad puls, yrsel, aptitlöshet, klump över bröstet, myrkrypningar, koncentrationssvårigheter, spända käkar, huvudvärk och ögonflimmer.

Därför finns ångest

När du får ångest har ditt alarmsystem i kroppen satts på.

Du har utsatts för en fara. Adrenalin pumpas ut i blodet och din kropp förbereder dig på att fly eller slåss. Vad denna fara är beror på vad du anser vara en fara.

Lider du exempelvis av torgskräck så är befolkade offentliga platser ångestskapande. 

Ångest är väldigt vanligt och de flesta människor upplever ångest i mer eller mindre intensitet. De som har lätt för att få ångest har en tendens till att överskatta faror.

Panikångest – plötslig ångestattack

Panikångestattacker kommer ofta som en blixt från klar himmel och med en väldig intensitet. Detta är väldigt obehagligt och många tror att de ska dö eller att de håller på att bli galna.

Det är dock viktigt att veta att panikångestattacker inte är farligt, även fast det känns så. Under en attack ska du försöka uthärda den. Den kommer att gå över.

Vissa personer får bara en panikångestattack i sitt liv, andra drabbas regelbundet.

Påverkar dessa panikångestattacker dig i den grad att du undviker vissa situationer för att du är rädd för att du ska drabbas av en attack ska du söka hjälp. Läs mer om panikångest här.

Generaliserat ångestsyndrom (GAD)

Generaliserat ångestsyndrom är en ångestsjukdom som gör att din ångest påverkar ditt liv. På grund av din ångest har du svårt att sköta ditt arbete, dina sociala kontakter och har svårt att skaffa familj.

En person som lider av generaliserat ångestsyndrom får ofta höra av sina vänner att de oroar sig för mycket.

Behandling

Lider du av din ångest eller är drabbad av en ångestsjukdom ska du söka hjälp. Behandling i form av kognitiv beteendeterapi och antidepressiv medicin har visat bra resultat.

Kontakta först din vårdcentral, och så hjälper de dig vidare med en remiss.

Senaste Nytt