Behåll den sociala gemenskapen under coronapandemin

Pappa och dotter pluggar hemma


Den 17 mars uppmanade regeringen landets lärosäten och gymnasieskolor att bedriva sin undervisning på distans. Uppmaningen innebar en stor omväxling för många – framför allt för eleverna. Att inte ha närheten till lärarna och den sociala gemenskapen med sina klasskompisar fick många elever att känna sig isolerade och må dåligt.

I denna artikel ger vi dig som bedriver studier hemma och känner dig isolerad tips på hur du kan fortsätta bibehålla den sociala gemenskapen under coronapandemin.

Håll kontakten

Kan du och dina vänner inte träffas på samma sätt som förut är det viktigt att ni fortsätter hålla kontakten – men på ett annat sätt. Umgås mer digitalt, hitta på aktiviteter utomhus och träffa en kompis i taget, förutsatt att båda är friska. Vid minsta tecken på sjukdom ska man stanna hemma. Andra personer såsom mor- och farföräldrar kan du hålla kontakten med video- och telefonsamtal.

Nya vänner på sociala medier

Har du inga personer att umgås med kan du hitta nya vänner på sociala medier och knyta kontakter med personer som delar dina intressen på olika internetforum. Flera studieförbund erbjuder digitala studiecirklar med onlineträffar.

Familjen

Att spendera mer tid hemma innebär också att mer tid spenderas tillsammans med familjen. Detta kan givetvis stärka relationerna och göra gott, men kan också leda till konflikter.

Ha överseende. Att familjen är hemma och pluggar och jobbar samtidigt kan innebära en del störningsmoment. Det kan vara svårt att koncentrera sig på sina studier när en förälder har ett telefonmöte i rummet intill eller när någon dammsuger. Ha överseende med att situationen är annorlunda och att kraven på oss själva och andra inte kan vara lika hög som tidigare.

Det går över. Även om det rådande läget är tuff för oss alla, kan det kännas lättare om man ser på denna period som något som kommer att gå över och att den har gett många möjligheten att få vara hemma mer.

Fokusera på det som fungerar. Försök att lägga märke till saker som fungerar väl under det rådandet läget – saker som du eller någon annan i din omgivning gör. Du kan bidra till att göra stämningen bättre genom att försöka se och tala om vad andra gör som är bra.

Gör överenskommelser. Var öppen med vad du behöver för att det ska fungera att plugga hemma samtidigt som resten av familjen också är hemma. Finns det någon plats i hemmet där du kan få lugn och ro? Kan ni lägga upp dagen så att det funkar för alla? Gör ett schema för dagens lektioner eller aktiviteter.

Gör något tillsammans. Se till att ni gör något roligt tillsammans varje dag. Ni kan hitta på aktiviteter utomhus alternativt göra något tillsammans hemma. Till exempel se en film, baka eller spela något spel. Gör en plan.

Prata med någon

Det är vanligt att många känner sig oroliga eller otrygga. Detta är en situation de flesta inte varit med om tidigare. Känner du dig orolig eller otrygg är det viktigt att prata med någon du känner förtroende för. Det kan vara en familjemedlem, skolsyster, granne, kompis, tränare eller någon annan. Ingen ska behöva vara ensam med sin oro. Du kan även vända dig till en ungdomsmottagning. Vill du vara anonym går det bra.