Råd till föräldrar under coronapandemin

Som förälder kan det vara extra utmanande under coronpandemin då du måste tänka på ditt egna välmående samtidigt som du också måste se till att ditt barn mår bra. Detta är inte alltid så enkelt. Följande råd ska hjälpa föräldrar att kunna ge sina barn trygghet och uppmärksamhet, samt vara närvarande och lyssna när barnet vill prata.

Familj tittar på tv och äter popcorn


Hjälp ditt barn

Detta kan kännas som en självklarhet, men att hjälpa sitt barn att göra mer av det som hen mår bra av har stor påverkan på den mentala hälsan. Vare sig det handlar om att titta en serie, göra en rolig video på TikTok eller kanske baka en kaka. Planera in mer av det. Uppmuntra dina barn att röra på sig mer. Det minskar stress, förbättrar sömnen och håller humöret uppe. Ni skulle kunna ta en promenad tillsammans. Mår ditt barn bra, mår du bra.

Pauser är viktiga

Många barn bedriver sina studier hemma. Utan närheten till sina klasskamrater kan vardagen kännas trist och grå – studiemotivationen går ner. Se därför till att ditt barn tar pauser och gör något aktivt under pausen. Till exempel att gå ut och ta en promenad. Då får hen även frisk luft och dagsljus.

Variera aktiviteterna

Alla saker är inte roliga att göra. Det kan handla om att skriva en skoluppsats eller hjälpa till att städa hemma. Om du belönar ditt barn med något hen tycker om efteråt är det lättare att få barnet att göra det hen inte tycker om, men måste.

Hjälp att hjälpa

Hjälp ditt barn att hjälpa andra såsom ett syskon, kusin eller en kompis. Det kan också handla om att påminna ditt barn att ringa mor- och farföräldrar som är isolerade hemma. Att hjälpa någon annan känns bra i stunden och efteråt.

Positiv uppmuntran och påminnelser

Som föräldrar kan du påminna och uppmunta ditt barn om saker som fungerar bra: ”Bra att du hjälpte din kusin”, ”Härligt att du ringde morfar”, ”Vilken god kaka du gjorde”. Sådana positiva påminnelser får ditt barn att må bra.