Psykolog Göteborg

För dig som söker privat terapi i Göteborg har ett stort utbud av psykologer och psykoterapeuter att välja mellan. Här kan du få bra hjälp vid depression, stress, ångest, sömnproblem och mycket annat. Har behandlaren landstingsavtal kan du få behandlingen finansierad av landstinget.

Fontän Poseidon i Göteborg

Boka en psykolog i Göteborg.


I Sveriges näst största stad, Göteborg, hittar du ett brett utbud av psykologer och psykoterapeuter. Här finns terapeuter som hjälper dig med bland annat depression, ångestsyndrom, stress, tvångssyndrom, schizofreni, sömnproblem och ätstörningar att må bättre. Även par och familjer som vill lösa relationsproblem kan få familjerådgivning och parterapi i Göteborg. Oavsett vad du söker hjälp för finns det skickliga psykologer och psykoterapeuter i Göteborg som erbjuder individanpassad terapi med hjälp av olika terapiformer som KBT, PDT, ACT, IPT och många fler.

Boka psykolog i Göteborg

För dig som vill gå i privat psykoterapi i Göteborg så finns det ett stort utbud att välja mellan. Det spelar ingen roll var du bor, du hittar bra psykologer och psykoterapeuter i hela Göteborg. Det finns mottagningar i de centrala stadsdelarna likväl utanför stadskärnan. Du kan få terapi i Göteborg var du än befinner dig.

Att gå i privat psykoterapi i Göteborg innebär att du kan få en tid betydligt snabbare jämfört med om du går via landstinget. Det finns flera hundra privata psykologer i Göteborg att välja mellan. Du bokar en privat psykolog via nätet, mail eller telefon.

KBT Göteborg

I Göteborg och resten av landet är kognitiv beteendeterapi, KBT, en av de vanligaste terapiformerna för att behandla psykisk ohälsa och stress. KBT är en inriktning inom psykoterapi som hjälper dig att ersätta problematiska tankar, känslor och beteenden med funktionella. Terapiformen har ett brett användningsområde och är effektiv för depression, ångest, stress, sömnproblem, missbruk och många andra besvär.  KBT-behandling pågår mellan 5-20 veckor, en session per vecka där varje session varar i cirka en timme. Du får göra hemuppgifter mellan sessionerna.

I Göteborg erbjuder många mottagningar KBT online. Det enda du behöver är en smarttelefon eller dator och internetuppkoppling.

Psykolog online 

Den klassiska bilden av ett samtal med en psykolog består av ett stillsamt rum där patienten ligger på en divan och en psykolog som sitter i en fåtölj och ställer frågor.

I och med den digitala utveckligen börjar den klassiska bilden av en terapisession sakta men säkert suddas bort, och det är idag möjligt att prata med en psykolog online. Det enda som krävs är en dator eller smarttelefon och internetuppkoppling.

Psykologisk behandling online kan ske på olika sätt. Genom videosamtal, telefonsamtal, chatt eller ett självhjälpsprogram som du följer hemma i din egen takt. Både landstinget och privata aktörer i Göteborg erbjuder terapi online såsom kognitiv beteendeterapi (KBT), psykodynamisk terapi (PDT), dialektisk beteendeterapi (DBT), acceptance and commitment terapi (ACT), parterapi med flera.

Man skriver på sin laptop

I Göteborg kan du prata med en psykolog online. Foto: Glenn Carstens-Peters/Unsplash

Familjerådgivning och parterapi Göteborg

Relationer är sällan friktionsfria, hur mycket ni än tycker om varandra. Familjer eller par som upplever problem kan få familjerådgivning eller parterapi i Göteborg. Då får ni hjälp med att bland annat identifiera faktorer som utlöser konflikter och förstå varandra och er själva bättre så att ni blir bättre på att kommunicera. Många privata psykologer i Göteborg erbjuder parterapi eller familjerådgivning.

Pris psykolog Göteborg

Psykologer och psykoterapeuter anger ofta pris per timme. Att gå till en privat psykolog eller psykoterapeut i Göteborg kostar vanligtvis mellan 800 – 1500 kr per timme. De flesta sessioner varar i en timme. Parterapi och familjerådgivning i Göteborg kostar några hundralappar mer.

Landstingsavtal Göteborg

Terapi i Göteborg behöver inte kosta skjortan. Du kan få din behandling hos en privat psykolog eller psykoterapeut i Göteborg finansierad av landstinget om de har ett landstingsavtal. Dock är det inte alla som har ett landstingsavtal. Ta reda på vilka privata psykologer som är anslutna till landstinget innan du söker vård.

Få söker vård

Till skillnad från fysiska sjukdomar och besvär som cancer, diabetes och ryggproblem, är det relativt få personer som söker vård för sin psykiska ohälsa eller berättar för någon i sin närhet. Många väljer istället att kämpa i tysthet.

Det finns ett stort stigma kring psykisk ohälsa som gör att många väljer att hålla tyst och undviker att prata med en psykolog. Man oroar sig för vad andra ska tycka – att man är svag, inkompetent och inte kan ta hand om sig själv. Dessutom kan det kännas pinsamt att sitta och prata om sitt mentala tillstånd, ansikte mot ansikte, med en annan person. Tröskeln för att söka vård är för hög.

Få ut det mesta av livet – boka psykolog

Att söka vård handlar inte enbart om att bli av med din depression, ångest, tvångssyndrom, stress eller vad det nu än må vara, det handlar om din livskvalitet.

Att leva med en psykisk sjukdom är en konstant kamp som inte bara känns tungt, men begränsar även dig i ditt liv. Att söka vård gör att du blir bättre på att hantera din sjukdom och gör det möjligt för dig att ta del av allt livet har att erbjuda utan begränsningar.

Att förbättra din psykiska hälsa kan även resultera i många andra fördelar:

 • Bättre fysisk hälsa
 • Bättre sömn
 • Stärkt immunförsvar
 • Bättre på att hantera ångest
 • Bättre matvanor
 • Mer fokuserad – du hanterar jobb och skola bättre
 • Längre livslängd

Att söka vård och börja prata med en psykolog handlar inte enbart om att bli av eller lindra symtomen, det handlar om att förbättra din livskvalitet och inte låta sjukdomen begränsa dig i ditt liv.

Besväras du av psykiska problem, stress, sömnproblem eller ätstörningar, ska du boka tid hos en psykolog i Göteborg – redan idag.

Olika terapiformer

Din behandlare avgör vilken terapiform som är mest lämplig för dig. Psykoterapi är den vanligaste psykologiska behandlingen. Psykoterapi är en form av samtalsterapi där du pratar med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut, antingen ensam eller i grupp. Du kan även få behandlingen på nätet.

Det finns ett hundratals olika inriktningar och metoder inom psykoterapi, men de vanligaste är:

 • Kognitiv beteendeterapi, KBT
 • Kognitiv terapi, KPT
 • Psykodynamisk terapi, PDT
 • Dialektisk beteendeterapi, DBT
 • Interpersonel terapi, IPT
 • Acceptance and commitment therapy, ACT

Psykiater, Psykolog eller psykoterapeut?

Psykiater: Legitimerad läkare som specialiserat sig inom psykiska sjukdomar.

Psykolog: En legitimerad psykolog har en examen från en femårig psykologutbildning samt ett års praktisk tjänstgöring.

Psykoterapeut: En legitimerad psykoterapeut kan ha gått många olika sorters utbildningar för att arbeta med psykoterapi. Oftast har de en annan grundutbildning som till exempel psykiater, psykolog, sjuksköterska, sjukgymnast, fysioterapeut, socionom eller präst.