Hopp och framtidstro

Det är lätt att börja grubbla och oroa sig över framtiden under coronapandemin. Här följer några råd som kan hjälpa dig att förstå att pandemin inte är här för att stanna och att det faktiskt finns mycket du kan göra för att sluta med de negativa tankarna.

Lysande sol och blå himmel


Att fundera kring jobb, studier och framtiden är vanliga funderingar bland ungdomar. I och med covid-19 har förutsättningarna förändrats; undervisningen sker på distans, närheten till klasskompisarna ser annorlunda ut och både nationella- och högskoleprovet har ställts in. Det är lätt man börjar grubbla och hamna i negativa tankar som gör det svårare att se vilka möjligheter man faktiskt har.

Det är bara att gilla läget

Då det ändå inte går att påverka coronapandemin är det lika bra att gilla läget. Genom att acceptera att läget ser ut som den gör, gör att du slutar med att lägga energi på att försöka kämpa emot något som ändå inte går att påverka, vilket kan göra att du mår bättre. Det kan handla om att du inte fick det där sommarjobbet du hade hoppats på, eller att du inte kan fira studenten som vanligt. Detta är inget du kan göra något åt; det är bättre att gilla läget och istället fokusera på saker du kan påverka. Detta är givetvis lättare sagt än gjort – och det är okej att känna sig ledsen en period innan du orkar ta nya tag och lägga fokus på sådant du kan påverka.

Saker som du kan påverka

Du fick inte sommarjobbet du hade hoppats på eller åka studentflak på studenten. Vad kan du göra för att göra din tillvaro så bra som möjligt under denna mycket speciella period? Försök att hitta en meningsfull sysselsättning som får dig att må bra. Genom att fokusera på det du kan påverka återtar du kontrollen och gör att framtiden känns mer hanterbar – och du blir mindre orolig. Att fortsätta kämpa och inte ge upp vid motgångar är viktigt för att klara av studierna och övriga livet. Att man lyckas ta sig igenom en svår situation gör dig starkare och mer självsäker.

Pandemin är inte här för att stanna

Det kan kännas trist och jobbigt att ens liv har begränsats på grund av covid-19. Att inte kunna göra saker som du tidigare kunde: gå på konsert, gå på fester, se en film på bio med mera. Glöm då inte att coronapandemin inte är här för att stanna, den är bara tillfällig. Det kan vara bra för måendet att faktiskt påminna sig om att livet så småningom kommer att återgå till det normala och du kommer då kunna göra alla de roliga sakerna som du idag inte kan göra. Tillåt dig att drömma.

Glöm inte bort mor- och farföräldrar

Det är lätt att känna sig ledsen och uttråkad att behöva stanna hemma tillsammans med sin familj så pass mycket. Att inte få träffa sina kompisar och göra roliga saker som vanligt är inte roligt. Då kan det vara en god idé att påminna sig om dina uppoffringar hjälper dem som är de mest utsatta för coronaviruset, nämligen mormor och morfar. Din insats räddar liv.