Håll fast vid rutiner

Kvinna har ett videosamtal


Många har fått sin vardag förändrad i samband med utbrottet av covid-19. Man har börjat jobba hemma och undervisningen sker nu på distans. Gamla rutiner har rubbats och det kan vara svårt att hitta nya. För att kunna hantera stress bättre är goda vanor för mat, sömn och fysisk aktivitet extra viktiga.

Allmänna råd

Se till att gå upp vid samma tid som förut och håll dig till en fast morgonrutin som när du äter frukost och klär på sig. Du kan skriva ett schema för dina dagar för att göra det lättare att hålla fast vid rutinerna. Om du studerar eller jobbar hemifrån är det viktigt med regelbundna pauser.

Sömn är viktigt

Att sova tillräckligt mycket stärker vårt immunförsvar och gör det lättare att hantera stress. Det är viktigt att du inte ändrar på dina sömnrutiner under coronapandemin; lägg dig och vakna vid samma tider som innan pandemin. Under dagarna är det viktigt med avbrott från studier och arbete. Gå ut och rör på dig samtidigt som du får lite frisk luft och dagsljus. Fysisk aktivitet gör att du mår bättre under dagen och kan sova bättre på natten. Gör gärna ett skol- eller arbetsschema som innehåller pauser vid specifika tidpunkter. Se till att sovrummet är mörkt och svalt. Sängen ska endast användas till för att sova och inte för skolarbete eller häng under dagen.

Innan du går och lägger dig är det bra att varva ner med en bok eller lyssna på lugn musik. Undvik att sitta vid datorn eller med telefonen innan sängdags. Ljuset från skärmen gör det svårare att somna.

Du mår bra av fysisk aktivitet

Som vi redan tagit upp är regelbunden fysisk aktivitet nyttig för din sömn och ditt mående. Planera in stunder varje dag då du rör på dig, helst ute så att du får frisk luft och dagsljus. Varför inte ta en promenad eller löprunda? Motion gör att vi hanterar stress bättre. Barn och ungdomar bör röra på sig minst en timme per dag. Vuxna en halvtimme.

Glöm inte bort dina relationer

Även om du spenderar mer tid hemma och mindre tid med dina vänner (och familj) så är det viktigt att du fortsätter behålla kontakten med dem. Du mår bra av att ha nära relationer till dina vänner och familj under en svår period. Planera in regelbundna telefon- eller videosamtal.