5 vanliga myter om depression
I Sverige har var femte diagnostiserats med depression. Enligt Världshälsoorganisation, WHO, kommer depression om tre år utgöra den största sjukdomsbördan. Men okunskapen om sjukdomen är fortfarande stor. Den amerikanska sidan Psychology Today listar fem vanliga myter om depression som vi går igenom.
Myt #1 Depression är något du bara kan skaka av
Nej, depression är inte något du bara kan rycka upp från – depression är inte ett val. Neurologiska faktorer och de komplexa förhållanden mellan hjärnans kemi, funktion och dess omgivande miljö är till stor del utom vår kontroll, menar läkaren Gabriella Farkas. ”Vissa är mer mottagliga för att drabbas av depression på grund av dess hjärna, men det finns viktiga externa miljöfaktorer också”
Myt #2 Depression är något du kan tänka dig fri från
Att tänka positivt och att välja se glaset som ”halvfullt” är vanliga tips som deprimerade personer får höra. För vissa kan detta fungera. Men hos deprimerade är de kognitiva funktionerna störda och många lider av koncentrationssvårigheter, minnesstörningar och har ett negativt synsätt på sig själv och omvärlden.
Myt #3 Depression måste ha en orsak
Det är lätt att tro att depression måste orsakas av externa faktorer såsom en traumatisk händelse eller en oro över ens ekonomi. Men faktum är att även personer med ett ”bra liv” kan drabbas av depression. Kommentarer som ”Du som har ett sådant bra liv, hur kan du vara deprimerad?”, är ofta sagda med kärlek, men kan få personer att känna skam och skuldkänslor. Depression kan drabba alla och det behöver inte finnas någon orsak till den.
Myt #4 Om du är funktionsduglig, så kan du inte vara deprimerad
När du har influensa får du hög feber och stannar hemma. Men med depression är symtomen osynliga. Många deprimerade personer går fortfarande till jobbet och skolan och beter sig som vanligt. Depression kallas därför för den ”osynliga sjukdomen.”
Myt #5 Endast svaga människor blir deprimerade
Att vara svag eller stark har inget med depression att göra. Snarare kräver det mycket mod och styrka att vara öppen med sin depression och söka hjälp. Många som har kämpat sig fri från sin depression kan verkligen känna sig befriad från dess klor.
”Att överleva depression kräver otroligt mycket styrka”, säger författaren Madison Taylor, som lyckades bli fri från sin depression som hon drabbades av som barn.