Meningsfulla aktiviteter för ungdomar under coronapandemin

Att sitta isolerad hemma och inte få träffa sina kompisar som förut är något som många tonåringar och ungdomar inte mår bra av. Vi ger dig råd på meningsfulla sysselsättningar under coronapandemin.

Två tjejer går i en park


Under den pågående coronapandemin med social distansering och studier hemifrån kan vardagen kännas tråkig. Många tonåringar och ungdomar upplever att livet begränsats och mycket av det som är roligt och meningsfullt har ryckts undan. Bland annat examensfirande och fester. Det är viktigt att du hittar saker som ger mening och gör dig glad, trots under rådande läge.

Gör det du mår bra av

Vad tycker du är roligt? Vad får dig att bli glad? Fundera på det som du mår bra av och försök att göra mer av det. Att röra på sig regelbundet mår många bra av. Ta en promenad eller löprunda till exempel. Eller varför inte cykla. Regelbunden fysisk aktivitet minskar stressen, förbättrar sömnen och får oss att må bättre och bli gladare. Se även till att ha regelbunden kontakt med vänner, även om ni inte kan träffa på samma sätt som förut.

Viktigt med pauser

Oavsett var du studerar, i skolan eller hemma, är det viktigt med korta avbrott. Stillasittande i långa perioder är inte bra för kroppen. Under pauserna bör du röra på dig och inte fortsätta sitta still. Gå ut och ta en promenad och få lite luft och dagsljus. Vill du inte promenera själv kan du göra det med en kompis. Eller var för sig men ändå hålla kontakten på telefon.

Belöna dig själv

Finns det saker som känns jobbigare än andra som till exempel göra läxor eller städa kan det underlätta om du belönar dig själv efteråt. Fundera över olika belöningar som du kan ge dig själv efter en aktivitet som du tycker är jobbig eller tråkig. Lyssna på en pod, ta ett bad eller baka något gott?

Ställ upp för någon annan

Många mår bra av att ställa upp och hjälpa någon annan person. Det kan vara en familjemedlem, släkting, vän eller en granne. Man kan hjälpa till på många olika sätt. Till exempel handla mat åt äldre som rekommenderas att stanna hemma. Har du en släkting du inte kan träffa på grund av rådande läge kan ett telefonsamtal betyda mycket för den personen. Man får inte glömma att människor är sociala varelser som behöver varandra för att må bra.