Forskare skjuter ner teori om verkningslösa antidepressiva

Svenska forskare avvisar teorin som nyligen fått stor uppmärksamhet i media och som menar att antidepressiva läkemedel egentligen är verkningslösa. Forskare bakom studien hoppas resultaten får patienter att känna sig trygga med sin medicinering.

Man sitter på en soffa och tar sig för pannan


En teori som florerat i sociala medier menar att antidepressiva mediciner inte har någon verklig effekt utan förbättringen som patienten känner helt kan tillskrivas placebo.

Har antidepressiva kemisk eller psykisk effekt?

Placeboeffekten innebär att patienten förväntar sig att bli bättre av behandling och därför blir det. För att minska effekten av placebo i forskningsstudier delas patienter upp i grupper som antingen får placebo (”sockerpiller”) eller läkemedel. I så kallade dubbelblinda placebo-kontrollerade studier vet varken patient eller läkare/forskare vilken patient som är i vilken grupp förrän studien är avslutad.

Så testas även antidepressiva läkemedel av typen SSRI (selektiva serotoninåterupptagshämmare). Men enligt teorier som fått stor uppmärksamhet på senare tid ska patienter som får aktiv behandling i studier på antidepressiva känna av biverkningar och därmed veta att de inte är i placebo-gruppen. Detta ska ha påverkat resultaten till den grad att SSRI-läkemedel stämplats som biokemiskt effektiva fastän effekten bara skulle vara psykologisk.

SSRI har överlägsen effekt

Forskare vid Sahlgrenska akademin har ägnat sig åt att studera och avfärda denna teori. I rapporten granskar de data från över 3 300 personer som fick placebo eller SSRI. Resultaten visar att SSRI är överlägsen placebo med hänsyn till antidepressiv effekt oavsett om patienten upplever biverkningar eller inte.

– Depression är en potentiellt mycket allvarlig sjukdom där man med de här medicinerna ofta kan åstadkomma en markant symptomlindring. Att de i media felaktigt ofta beskrivs som ineffektiva är olyckligt eftersom det kan få patienter att avstå från en effektiv och kanske livräddande behandling, säger Elias Eriksson, författare bakom studien, i ett pressmeddelande.