Ett steg närmare snabbverkande antidepressiv medicin

Antidepressiva läkemedel av sorten SSRI som Prozac och Zoloft är effektiva för att behandla depression men tar ofta flera dagar, veckor eller månader att ge effekt. Nu visar forskare i USA och Kanada varför läkemedel kan verka fysiskt inom några timmar men inte ge effekt psykiskt förrän långt senare.

Kvinna sitter på golvet i ett mörkt rum


Antidepressiva läkemedel av typen SSRI fungerar genom öka nivåer av signalämnet serotonin i hjärnan. Serotonin spelar en viktig roll i att kontrollera flera av våra känslor och en brist på serotonin kan orsaka depression. SSRI-läkemedel har varit effektiva för att behandla depression men tar ofta lång tid att verka.

Den senaste studien, ledd av Nobelprisvinnaren Paul Greengard, visar att SSRI-läkemedel når hjärnan och kan påverka nivåer av signalämnet serotonin inom några timmar eller minuter efter medicinen getts. Varför tar det då flera veckor att ge psykologisk effekt?

Resultaten visar även att SSRI-läkemedel och i sin tur serotonin har olika effekt beroende på hur länge behandlingen pågår. Speciell uppmärksamhet gav forskarna en grupp nervceller i hjärnan, CCK-celler, som normalt blockeras av serotonin. När cellerna blockeras uppstår en antidepressiv effekt likt SSRI-läkemedel. Förmodligen sker denna effekt dock bara efter en längre period av behandling.

Snabbverkande antidepressiva läkemedel på horisonten

Genom att med nya läkemedel blockera CCK-celler tidigare tror forskare bakom studien att det går att utveckla snabbverkande antidepressiv medicin i framtiden.

– Vi har upptäckt en viktig aspekt av hur dessa läkemedel lindrar depressiva symptom, men det finns fortfarande mycket arbete kvar att göra. Genom att eliminera några av processerna i kärnan av dessa mekanismer hoppas vi öppna nya möjligheter för framtida behandlingar som kommer att fokusera mer på de specifika hjärnområdena och celltyper som är involverade snarare än en bred verkan. Mer riktade läkemedel har också ofta färre och mindre allvarliga biverkningar, säger Adrien Peyrache, forskare vid McGill University i Kanada, i ett pressmeddelande.