Egenvård

Det är viktigt att du tar hand om kropp och själ för att du lättare ska komma ur en depression. Du förebygger även framtida depressioner samtidigt som du blir starkare och friskare till vardags. Din egen insats och engagemang är avgörande för ditt välmående.

Egenvård vid depression

Hjälp dig själv genom att ta dig ut

Det finns mycket du kan göra för att mildra eller undvika en depression.

Först och främst måste du ta död på din passivitet och ta dig ur ”svackan”:

  • Ta upp nyttiga rutiner, och utöva de så gott det går, som om du levde ett liv utan depression.
  • Engagera dig i intressen och sysselsättningar som du gjorde innan du var deprimerad.
  • Lyssna på musik som gav dig glädje.
  • Träffa personer som du ser upp till och känner kärlek för.
  • Komplettera detta med en underhållande fysisk aktivitet.

Det är viktigt att allt detta är villkorslöst och att du inte ställer för höga krav på dig själv.

Ibland kan det kännas hopplöst och vara mycket svårt att aktivera sig själv, och därför är det extra viktigt att du har någon som stödjer dig genom processen. Det kan vara en vän, lärare eller familjemedlem.

Våga sök hjälp

Känner du att du behöver mer hjälp bör du kontakta en läkare eller psykolog. Det kan du göra lättast genom att gå ner till din vårdcentral.

Var inte rädd att uppsöka den hjälp du behöver. Du har all rätt att bli frisk och må bra igen.

Vad tycker du? Kommentera eller starta en diskussion

Dela med dig av dina tankar på vårt stora hälsoforum, Healthcare Forum.

×
Healthcare Media inte har inte möjlighet att ge medicinska råd.
+ 3 = 5

Kommentarer

Jag ska tänka på att aktiviteter är viktiga när man är i behov av dom. Aktiviteter som hjälper mig är internet, lyssna på musik och laga mat. Mvh Fredrik

Lojen du är inte ensam, jag förstår exakt hur du känner för jag går igenom samma sak.

Hej! Jag heter Lojen och är 20 år gammal. Jag har inne i min depressions period just nu och jag känner mig väldigt maktlös och ensam. Men som mest känner jag mig ensam, kanske för att jag inte har någon som kan stötta mig iheller, kanske beror det på att jag inte har några vänner överhuvudtaget och när jag är så ensam och inte har någon jag kan vända mig ryggen till så blir jag mer deprimerad och ensam. Har alltid varit en stark person men min depression tar ut över mig vilket får mig att gråta vid minsta lilla. Jag ogillar allt runt min omgivning och är alltid lat. Det enda jag vill är att sitta i mitt rum, lägga på hörlurarna med musik på och släcka ljuset och bara ligga där och tycka synd om mig själv med tårar fallande från min kind. Jag känner mig oerhört ensam. Känns som ingen gillar mig men det är inte någonting jag kan ändra på för jag är bara mig själv. Min familj, jag älskar min familj men det är svårt att vända sig till de på något sätt. Det är så svårt att uppleva denna känslan och bara tänker att man vill dö på riktigt. Jag orkar inte med någonting. Mitt humör har ändrats. Jag hade en bästa vän förut, vi var jätte nära och jag var glad den tiden vad jag kommer ihåg men nu har det blivit att hon fått andra nära vänner och glömt bort mig, det var jag som vek av och bestämde mig för att tappa kontakt för det är inte första gången det har hänt. Kanske beror det hela på att jag känner mig ensam och behöver en vän eller vänner. Jag skäms av tanken ibland att känna mig ensam. Brukar alltid kalla mig mobbad för att jag inte har någon. Har tappat bort mig själv som person och mitt självförtroende har fallit. Jag har haft svårt att lita på folk för jag är rädd att bli sårad. Förlåt men var tvungen att skriva av mig lite...har ingen att vända mig till.

Jag har en sambo som det gått så långt att han vill inget sitter och stirrar in i väggen tom blick,pupillen liten. Vill inte ha hjälp. Skulle jobbat, men tog ledigt. Under vår tid tillsammans 21/2 år så har han stuckit ifrån mig ca30 gånger. Når inte fram till honom längre. Vad ska jag göra ? Är det depression eller något annat psykiskt eftersom han mellan gångerna är glad och hänger med på roligheter, dock inte några egna initiativ. Allt börjar bli mycket jobbigt.när han sticker så åker han till sitt boende det har han inte släppt fast han bott hos mig. OBS han har en villa som han köpte för ca15 år sedan renoverar men inget nu på många år det är inte beboeligt anser jag golven uppbrutna, sågspån, väggarna träskivor inget rum är ok inget kök, har endast toa och dusch kvar, sedan vattenkokare och en micro förstår ni att jag är orolig. HJÄLP mvh boel

Andra läste också: