Egenvård

Det är viktigt att du tar hand om kropp och själ för att du lättare ska komma ur en depression. Du förebygger även framtida depressioner samtidigt som du blir starkare och friskare till vardags. Din egen insats och engagemang är avgörande för ditt välmående.

Egenvård vid depression

Egenvård – aktivera dig

Det finns mycket du kan göra för att mildra eller undvika en depression.

Först och främst måste du ta död på din passivitet och ta dig ur ”svackan”. Ta upp nyttiga rutiner, och utöva de så gott det går, som om du levde ett liv utan depression.

Engagera dig i intressen och sysselsättningar som du gjorde innan du var deprimerad. Lyssna på musik som gav dig glädje, träffa personer som du ser upp till och känner kärlek för.

Komplettera med en underhållande fysisk aktivitet. Det är viktigt att det är villkorslöst och att du inte ställer för höga krav på dig själv.

Ibland kan det kännas hopplöst och vara mycket svårt att aktivera sig själv, och därför är det extra viktigt att du har någon som stödjer dig genom processen. Det kan vara en vän, lärare eller familjemedlem.

Våga sök hjälp

Känner du att du behöver mer hjälp bör du kontakta en läkare eller psykolog. Det kan du göra lättast genom att gå ner till din vårdcentral.

Var inte rädd att uppsöka den hjälp du behöver. Du har all rätt att bli frisk och må bra igen.

Kommentera