Mat kopplas ihop med depression
Inflammationsdrivande mat så som sockrade drycker, vitt mjöl och margarin ökar risken för depression enligt en ny stor Harvard-studie.
Det har tidigare varit känt att en ständigt pågående inflammation i kroppen är en viktig orsak till hjärtsjukdom, diabetes, stroke, cancer och demens.
Nu har forskare även lyckats visa att pågående inflammation även ökar risken för depression. De personer som konsumerade mycket sockrade drycker, rött kött, vitt mjöl och margarin hade en 29-41 procentig högre risk att drabbas av depression än de som åt mindre inflammationsdrivande mat.
Bakom studien, som SVD tagit del av, står flera av världens mest kända forskare på nutritionsområdet så som Harvardprofessorerna Walter Willett och Frank Hu.
Vin i måttliga mängder, kaffe, olivolja och bladgrönsaker däremot har en skyddande effekt mot inflammation.
Forskarna påpekar dock att inget enskilt livsmedel kan orsaka en depression utan att det handlar om helheten och den samlade effekten av hela dieten. De lyfter också fram nyttan av medelhavskost.