Tung drog kan rädda liv

Narkotikaklassad drog har visat effekt på självmordsbenägna.

Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 2 mars 2016
vallmo-blomma

Opioider som morfin kan framställas från vallmoblommor.

En liten grupp med 40 svårt självmordsbenägna personer fick en låg dos buprenorfin, ett narkotikaklassat smärtstillande medel, jämfört med en annan grupp som fick placebo. Efter en vecka såg forskarna resultat på gruppen som fick läkemedel och efter en månad visade psykologiska utvärderingar att självmordstankar minskat kraftigt.

Opioider som buprenorfin är morfinliknande ämnen och fungerar som kroppens naturliga smärtstillande endorfiner. Tidigare forskning har visat att det smärtstillande systemet i hjärnan kan fungera sämre hos patienter som lider av till exempel depression.

Inget läkemedel finns idag för att behandla akuta suicidala tankar. Istället används terapi eller antidepressiva läkemedel, de kan ta lång tid att ge verkan och kommer inte med en garanti om förbättring.

Opioider har blivit kända för allvarliga biverkningar som dämpad andning och beroende. Därför fick deltagarna en mycket låg dos av buprenorfin. Ungefär trettio gånger lägre en den dos som visat sig leda till beroende. I framtiden hoppas forskarna ta fram ett mer specifikt läkemedel som liknar buprenorfin men utan de farliga bieffekterna.