Byte till vintertid orsakar depression

En ny dansk studie tyder på att vintertid för många markerar början på en lång och mörk period vilket ger avtryck i depressionsstatistiken.


vintertid-klocka-arm

Antalet diagnoser efter att vi vände om klockan till vintertid var 8 procent högre än förväntat baserat på tidigare månader.

Antalet personer som fick en depressionsdiagnos vid sjukhus i Danmark ökar omedelbart efter övergång till vintertid visar en ny studie.

Antalet diagnoser efter att vi vände om klockan till vintertid var 8 procent högre än förväntat baserat på tidigare månader.

Studien är baserad på över 185 000 fall av depression som registrerats i Danmark mellan år 1995 till 2012.

Solljus på morgonen gör ingen nytta

Trots att dessa resultat i sig inte kan ge svar på vilken exakt orsak som ligger bakom trenden har forskarna bakom studien några teorier.

De tror inte att det har att göra med dåligt väder eller längden på dagen utan snarare när vi får mer solljus.

– Vi drar förmodligen mindre nytta av dagsljus på morgonen mellan sju till åtta för då står vi i duschen eller äter frukost eller sitter i bil eller på buss. När vi kommer hem på eftermiddagen och har lite fritid är det redan mörkt, säger Søren D. Østergaard i ett pressmeddelande.

Dessutom menar Søren att den nya tiden markerar att vi nu är på väg in i en lång, mörk period. Han hoppas att resultaten ska öka medvetenhet bland personer som har tendens till depression att vintertid kan vara en utlösande faktor men att även sjukvården bör få upp ögonen för trenden.