Behandlingar

Depression kan behandlas med terapi eller antidepressiva läkemedel. Ibland ges dessa två behandlingsalternativ i kombination. Vad just du får för behandling beror på vad du vill och vad du behöver, men också vilken grad och typ av depression du har.

Behandlingar

Antidepressiva läkemedel

Antidepressiva läkemedel används för att bota olika former av depression.

Antidepressiva medlen ger en knuff i rätt riktning och ger dig så pass mycket mening i livet att du själv orkar ta tag i din depression och klarar av att bryta beteenden och mönster.

Efter att du är frisk från din depression behöver du fortsätta med din medicinbehandling under en period. I vissa fall måste antidepressiva medel tas livet ut.

Olika typer av läkemedel och dos

Det finns 17 olika antidepressiva läkemedel i Sverige. Nya antidepressiva medel har färre biverkningar än äldre och dessa påverkar ofta serotonin i hjärnan. Det finns även läkemedel som påverkar ämnena noradrenalin och dopamin.

Hur du upplever de olika medicinerna skiljer sig från person till person och beror även på vilken dos du tar. Medicineringen måste därför vara rätt anpassad för just dig.

Det kan ta ett par månader innan du upplever en förändring av medicineringen. Så låt det ta tid. De första veckorna kan medicineringen ge motsatt effekt och depressionen kan bli djupare för att sedan bli bättre.

Biverkningar

Äldre läkemedel ger fler biverkningar än nya. Biverkningarna minskar ofta efter några veckors medicinering. Exempel på biverkningar är hjärtklappning, minskad sexlust, svettningar samt sömnproblem.

Trots biverkningarna är det viktigt att inte avbryta behandlingen utan att först ha pratat med din läkare. Effekterna av biverkningarna blir mindre om medicineringen ökas stegvis istället för att ta full dos på en gång. Även när du slutar med din medicinering är det viktigt att göra det steg för steg, och inte göra det tvärt.

Antidepressiva medel skapar inte beroende.

Psykoterapi

Det finns flera psykoterapiformer. Några exempel är humanistisk psykoterapi, psykoanalys, psykodynamisk terapi, interpersonell terapi, ATC, kognitiv terapi och kognitiv beteendeterapi (KBT).

Högst effekt har beteendeterapi, psykodynamisk terapi, kognitiv terapi, interpersonell terapi och ACT. Humanistiskt terapi har dock väldigt låg effekt och rekommenderas därför inte.

För äldre och vid postpartumdepression är psykodynamisk terapi mest effektiv av alla terapiformer.

Vid all form av terapi är det viktigt att du själv är aktiv och delaktig för att behandlingen ska ge effekt. Det är viktigt att patienten ändrar något fundamentalt i sitt liv som exempelvis beteende, rutiner eller förhållanden.

Det är erkänt att psykoterapi ger minst lika bra effekt som medicinering vid lindrig eller måttlig depression.

Medicin eller terapi?

Generellt så kan man säga att människor med svår depression och människor med dystymi känner en tydligare effekt av antidepressiva än av terapi.

För dig som har en mild eller en måttlig egentlig depression fungerar terapi och antidepressiva läkemedel lika bra. Ju lindrigare depression du har desto mindre skillnad känner du mellan behandlingsalternativen och då kan terapi kanske vara den bästa lösningen.

Kom ihåg att detta är väldigt generaliserat och behandlingen ska istället alltid vara anpassad efter dig och din livssituation.

Andra läste också:

Kommentera – "Behandlingar"

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Varför skriver ni ingenting om ECT-behandling dvs elchocksbehandling? Har kommit i kontakt med psykvården i Uppsala, och där är man väldigt snabb på att använda denna groteska behandling, är man inte sjuk innan, så blir man garanterat det efter! Trodde inte mina öron när jag fick höra att man använde detta än i dag, hur många människor är det inte som har fått sina liv förstörda efter detta? Det finns länder som förbjuder dessa horribla metoder, vad är det för land vi lever i egentligen?? Hur kan det få förekomma? Min bror har hamnat där på en psykavdelning efter en depression, och han hann få en elchocksbehandling utan att han eller vi fick någon ordentlig information om detta, vi hann få stopp på detta vansinne och nu går han på antidepressiva och jag hoppas för min gud att han inte har tagit skada av detta!
Undrar verkligen om ni tycker att denna behandling är något som man kan föreslå som ”bra behandling” ? Jag säger bara ”Gökboet” Vart är Sverige på väg????